General Knowledge& Currents affairs 2013 – MArch 8., 2013

Civil Services Examination 2013 held by Union Public Service commission (UPS C) and preliminary exam is on 26-05-2013. As we now that paper is divided in to different Parts which include objective type question in English, Cu rent affairs& GK and subject wise. eeways only aims to Provides GK and Current affairs.

Eeways want your success! Here are some General knoledge& Current affairs question, hope you find it advantageous.

01. The Elephanta cultural festive is organized by which among the following state government?
[a] – Gujarat
[b] – Madhya Pradesh
[c] – Maharashtra
[d] – Karnataka

Answer: C

02. What is the correct full form of IDR, which is an instrument for foreign companies to raise funds from the Indian securities Markets?
[a] – Indian Direct Receipt
[b] – Indian Depository Receipt
[c] – Indian Deposit Receipt
[d] – Indian Domestic Receipt

Answer: B

03. Recently, which among the following countries has signed an accord with India to strengthen collaboration in the field of earth sciences and help improve forecasts about climate- related phenomena?
[a] – China
[b] – Sri Lanka
[c] – UK
[d] – Russia

Answer: C

04. The Sultan Azlan Shah Cup is related with which among the following sports?
[a] – Football
[b] – Tennis
[c] – Hockey
[d] – Badminton

Answer: C

05. At which among the following places, the Indian Council of Forestry Research and Education (ICFRE) is located?
[a] – Patna
[b] – Dehradun
[c] – Nagpur
[d] – Mysore

Answer: B

06. Recently, which among the following films has picked up the Golden Bear for best film at the Berlin film festival?
[a] – Child’s Pose
[b] – Argo
[c] – Lincoln
[d] – Life of Pie

Answer: A

07. Which among the following festival is celebrated annually by the Sufi musicians in New Delhi?
[a] – Jaha-e-kwaza festival
[b] – Raag-e-Rang festival
[c] – Jahan-e-Khusrau festival
[d] – Jahan-e-Nizammat festival

Answer: C

08. Who among the following is the writer of the book titled-“Walking with Lions: Tales fron a Diplomatic Past”?
[a] – Jaswant Singh
[b] – Yashwant Sinha
[c] – S.M. Krishna
[d] – K. Natwar Singh

Answer: D

09. The recent Indian budget has proposal for developing deep sea port at Sagar Islan[c] – In which among the following states is located the Sagar Island?
[a] – Kerala
[b] – Maharashtra
[c] – West Bengal
[c] – Odisha

Answer: C

10. Recently, Indigenously developed Pinaka rockets were successfully test fire[c] – The Pinaka is an area weapon system with a range of ——- km?
[a] – 40 km
[b] – 100 km
[c] – 160 km
[c] – 200 km

Answer: A

Post Comment