General Knoledge& Current Affairs 2013- March 7

Civil Services Examination 2013 held by  Union Public Service commission (UPS C) and preliminary exam is on 26-05-2013. As we now that paper is divided in to different Parts which include objective type question in English, Cu rent affairs& GK and subject wise. Andhraglitz only aims to Provides GK and Current affairs.

Eeways want your success! Here are some General knoledge& Current affairs question, hope you find it advantageous.

01. Table tennis legend Zhuang Zedong, who played a major role in ping pong diplomacy passed away recently. He hails from —–?
[a]- Japan
[b]- South Korea
[c]- Thailand
[d]- China

Answer: D- CHINA

02. Who among the following is the head of the panel appointed by the Union Environment ministry to examine the Western Ghats ecology expert panel report “in a holistic and multidisciplinary fashion”.
[a]- Nikil Dey
[b]- K Kasturirangan
[c]- Arun Maria
[d]- Sunita Narain

Answer: K KASTURIRANGAN

03. Recently, which among the following has announced its plans to launch the world’s largest solar sail in 2014?
[a]- European Space Agency
[b]- ISRO
[c]- Japanese Space Agency
[d]- NASA

Answer: B ISRO

04. Which among the following panel is looking into ways to improve the country’s overall business climate?
[a]- B.P. Rao panel
[b]- Arup Roy Choudhury panel
[c]- Deveshwar panel
[d]- Damodaran panel

Answer: D DAMODARAN PANEL

05.Who among the following Indian is a member of the Global Ocean Commission (GOC), which is recently formed to restore health and productivity to the ocean?
[a]- Navi Pillay
[b]- Rajendra Pachauri
[c]- Vandana Shiva
[d]- Ratan Tata

Answer: D- RATAN TATA

06. Recently, in which among of the following states, land acquisition for the Posco steel plant is re started?
[a]- Jharkhand
[b]- Bihar
[c]- Odisha
[d]- West Bengal

Answer: D – Odisha

07.The Maheshwar power project, which is recently in news is located in —–?
[a]- Karnataka
[b]- Odisha
[c]- Maharashtra
[d]- Madhya Pradesh

Answer: D- MADYA PRADESH

08. The Kishen ganga river, on which India is constructing a power project is a tributary of the –?
[a]- Chenab river
[b]- Ganga river
[c]- Yamuna river
[d]- Jhelum river

Answer: D JHELUM RIVER

09. Recently, the enviorment ministry has constituted a committee to review how elephant reserves and corridors across the country can get a higher level of legal protection under existing green laws. The committee is headed by ——?
[a]- Vinod Rishi
[b]- J D Sharma
[c]- Sanjay Upadhayaya
[d]- Ajay Desai

Answer: A- VINOD RIDHI

10. Which among the films has won the award in the best film category at the BAFTA award 2013?
[a]. Lincoln
[b]. Life of Pie
[c]. Argo
[d]. Les Miserables

Answer: C- Argo

Post Comment