Current Affiars&General Knowledge Quiz (GK) 2013 January 30, 31

Hi Friend Yesterday eeways Start Current Affairs Gk And General Knlowledge For Preparing Students,  I hope this is Usefull this . Todays Onward s  Eeways Updates daily Current Affairs, General Knowledge, Quiz, Daily Based . Don’t Forget Subcribed on Facebook Fanpage to Recive all Updates

01. Which among the following communities is looking into various issues related to five minority universities proposed to be set up by the center?
[A]. Sukhadeo Thorat Committee
[B]. Jayati Ghosh Committee
[C]. Deepak Pental Commiitte
[D]. Zoya Hasan Committee
Answer: [A] Sukhadeo Thorat Committee

02. Samuel Yin, one of Tawn’s nichet men has launched the Asian equaialent of the Nobel. What is the name of this new prize?
[A]. Yuvan Prize
[B]. Han Prize
[C]. Ming Prize
[D]. Tang Prize
Answer: [D] Tang Prize

03. Whitch among the following countries has announced that it has succssfully sent a monkey into space?
[A]. North Korea
[B]. Japan
[C]. South Korea
[D]. Iran
Answer:  [D] Iran

04. Whitch among the following is the new compression format that could dramatically cut the amount of Internet bandwith currentl;y used by video files?
[A]. C.265 codec
[B]. H.265 codec
[C]. C.270 codec
[D]. H.270codec
Answer: [B] H.265 codec

05. Super Trans- Iron Galactic Element Recorder (Super-Tiger) experiment is of which among the following organization?
[A]. National Aeronautics and Space Administration (NASA)
[B]. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
[C]. Indian Space Research Organization (ISRO)
[D]. China National Space Administration (CNSA)
Answer: [A] NASA (National Aeronautical and Space Administration)

6. Recently, Scientist has discovered a new gene that could lead to new varieties of staple crops with 50 percent higher yields. What is the new gene name?
[A]. Costa
[B]. MEGI
[C]. Scarecrow
[D]. Lectin
Answer: [C] Scarecrow

7. The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) group consist of ———- members?
[A]. 10 countries
[B]. 12 countries
[C]. 16 countries
[D]. 18 countries
Answer: [C] 16 countries

8. Recently, Milos Zeman became the first directly elected president of —-?
[A]. Cuba
[B]. Ukraine
[C]. Czech
[D]. Argentina
Answer: [C] Czech

9. Market regulator Sebi has set up a committee headed by former cabinet Secretary K M Chandrasekhar to look into various matters related to—-?
[A]. Investor Protection
[B]. Foreign Investments Policy
[C]. Stock Exchange Regulation
[D]. Stock Exchange Reforms
Answer: [B] Foreign Investment Policy

10. As per the recent estimates, the country with the worst inflation situation in the world is—-?
[A]. Venezuela
[B]. Zimbabwe
[C]. Sudan
[D]. Nigeria
Answer: [A] Venezuela. It has 29.8% inflation rate.

Post Comment